MijnBorne2030 enige Nederlandse finalist voor European Public Sector Award

Op 17 november aanstaande zal EIPA (European Institute of Public Administration) met trots de
prestigieuze 'European Public Sector Award 2011’ uitreiken aan de meest innovatieve Europese
overheidsorganisaties. Het internationale evenement rondom deze prijsuitreiking vindt plaats in
Maastricht. Vertegenwoordigers van lokale, regionale en nationale overheden uit 18 Europese landen en diverse hoogwaardigheidsbekleders zullen aanwezig zijn. MijnBorne2030 is het enige Nederlandse project dat zich tot de allerlaatste genomineerden mag rekenen.

EPSA 2011
In totaal zijn er 274 projecten uit 32 Europese landen ingediend die zichzelf als vernieuwend zien binnen de publieke sector. Het gaat om 116 projecten van lokale overheden, 66 van regionale overheden, 85 projecten op nationaal niveau en 7 vanuit Europese instellingen. De projecten zijn verdeeld over drie thema’s, waarbij MijnBorne2030 in de race is voor de award ‘opening up the public sector through collaborative governance’. De laatste 5 genomineerden in dit thema zijn Barcelona (Spanje), Münster (Duitsland), Portugal (nationaal), Heidenau (Duitsland) en Borne (Nederland). Borne is met deze nominatie al in het bezit van een ‘best practice certificate’.

MijnBorne2030 uniek project in Nederland
Het unieke aan MijnBorne2030 is dat een nieuwe toekomstvisie is opgesteld door de gemeenschap en niet door de gemeente. Een regiegroep, met daarin circa 20 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties/verenigingen, heeft het hele proces begeleid. De gemeente was een van de partners. Met drie bouwstenen (identiteit, trends en ambities) heeft de regiegroep vier scenario’s gemaakt. Bij het maken van de bouwstenen is al veel interactie geweest met de bevolking, o.a. door ambitiegesprekken.
Het hele proces heeft gebruik gemaakt van de inzet van traditionele middelen, maar ook van social media, waaronder YouTube, LinkedIn en Twitter. Het uiteindelijke voorkeursscenario, Dynamische Dorpen, is gekozen nadat bijna een kwart van de inwoners die mochten stemmen (vanaf 15 jaar), dat ook deden.

Het project heeft in Nederland op 13 oktober de Galjaardprijs, de prijs voor de beste overheidscampagne, gewonnen.
Omdat MijnBorne2030 een project is van de gemeenschap, gaat een aantal regiegroepleden mee naar Maastricht om de uitreiking bij te wonen.

Klik hier om het nieuwsbericht te downloaden.

• 14 november 2011